★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT
Bli medlem og få 500p i velkomstbonus
60 DAGER ANGRERETT
For at få stekepanna skinnende ren og for å ta bort flekker som kalkavlagringer, er litt eddik et gammel kjerringråd for stekepanner i rustfritt stål eller i kobber.
Avhengig av hvilken type stekepanne du har, så er det litt ulike vedlikeholdsråd som gjelder. Her kan du lese noen generelle tips og triks for at stekepannen din skal vare gjennom mange herlige matlagingsstunder.
Det viktigste vedlikeholdsrådet for stekepanner er rett redskap til rett stekepanne. Tenk tre, plast eller silikon til en stekepanne med non-stick-belegg for å ikke skade belegget.
Brent maten i stekepannen? Ingenting å bekymre deg for! Når stekepannen er avkjølt kan du helle vann i den og varme den opp igjen så slipper panna den innbrente maten.
En stekepanne i rustfritt stål tåler oppvaskmaskin, men for lengre levetid anbefales likevel håndvask med vaskemiddel og varmt vann.
En stekepanne i rustfritt stål er en av de enklere stekepannene å vaske, siden disse stekepannene kan vaskes i oppvaskmaskin. For å forlenge levetiden til stekepannen din, er det derimot best å vaske den for hånd med varmt vann. Det går fint å bruke oppvaskmiddel til denne stekepannen, og om det er vanskelige flekker, kan du alltid prøve å rengjøre den med eddik som vi nevnte ovenfor.
Selv en non-stick stekepanne rengjøres enkelt med oppvaskmiddel og vann, men husk å kun bruke kjøkkenutstyr av tre, plast eller silikon.
Stekepanner med non-stick er også enkle å rengjøre, takket være belegget som hindrer maten fra å brenne fast i panna. På samme måte som med stekepanner i rustfritt stål, så kan stekepanner med belegg vaskes i oppvaskmaskin, men det beste resultatet får du med håndvask og oppvaskmiddel. Pass på at du bare bruker kjøkkenredskaper i tre, silikon eller plast når du steker og rengjør panna, slik at du ikke skader belegget.
Vask aldri støpejernspanna med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskinen - da forsvinner det innstekte belegget som beskytter panna. Alt du behøver er varmt vann!
Siden en stekepanne av støpejern skal stekes inn med matolje, så dannes det et beskyttende lag i panna. Det er derfor veldig viktig at du bare rengjør den med varmt vann og oppvaskbørste - ikke oppvaskmiddel. En støpejernspanne får derfor ikke vaskes i oppvaskmaskin heller, men du kan bruke stålull eller en stålbørste om du har flekker som ikke vil gå bort. Behøver du steke inn en ny beskyttende overflate i støpejernspanna eller var den du kjøpte ikke stekt inn allerede? Da kan du gjøre dette:
En stekepanne i kobber kan endre farge blant annet på grunn av overoppheting - rengjør den med eddik og salt så blir den skinnende ren igjen!
En stekepanne av kobber er også enkel å rengjøre enten for hånd med oppvaskmiddel eller i oppvaskmaskin. Tenk på at en stekepanne av kobber kan skifte farge med tiden på grunn av overoppheting eller om du har vasket den for mye i oppvaskmaskin. Da kan det være fint å bruke eddik som pussemiddel, men du kan også bruke vanlige pussemiddel om du foretrekker det.
En bra stekepanne kan gjøre under for matlagingsgleden på kjøkkenet, og kan gjøre at du går fra å være en amatørkokk til mesterkokk. Ta derfor godt vare på den, så kommer den være med deg på mange kulinariske opplevelser i fremtiden.
Les mer: Den beste stekepanna - hvilken stekepanne skal jeg velge?