★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

BLACK WEEK 10-70% rabatt på nesten alt*

Inspirasjon/Vedlikeholdsråd & Guider/Knivguide – velg riktig kniv til rett råvare
Fiskars Norden-serie inneholder alt fra kokkekniv, brødkniv, grønnsakskniv til skrellekniv.

Knivguide – velg riktig kniv til rett råvare

En god kniv gjør underverker for matgleden på kjøkkenet! Bli med på vår knivskole og spiss ferdighetene dine ved hjelp av vår liste over kniver for ulike formål samt vedlikeholdsråd og informasjon om hvordan du får knivene til å vare lenger.
tirsdag 22. februar 2022
Del artikkel
Kai Shun Nagare kokkekniv.

En god kniv på kjøkkenet gjør underverker for matlagingsgleden!

RIKTIG KNIV TIL RETT RÅVARE

Man skal ikke undervurdere det å bruke riktig kniv til rett råvare. Matlagingsopplevelsen kan bli en sann fryd med kniver som er tilpasset deres oppgave. Det er derfor greit å ha en kniv til hver funksjon som du vanligvis bruker på kjøkkenet. En kokkekniv og en brødkniv kan kanskje dekke dine behov? Eller er du en ekte mesterkokk som også liker å filetere fisk, kan en filetkniv også være på sin plass. La oss gå gjennom de vanligste knivene.

1. Kokkekniven: kjøkkenets vanligste kniv og en fantastisk allroundkniv! Kokkekniven er mer eller mindre et must på kjøkkenet da den kan brukes til flere ulike ingredienser. Kniven har et bredt blad som sitter høyere opp slik at du ikke treffer skjærebrettet når du hakker.

Kai Shun Nagare kokkekniv.

Shun Nagare kokkekniv er perfekt for både mesterkokken og amatørkokken.

Kokkekniv fra Fiskars fra Norden-serien med vakkert treskaft.

Norden kokkekniv fra Fiskars med elegant treskaft.

2. Filetkniven: vil du filetere fisk som en proff, er en filetkniv god å ha på kjøkkenet! Kniven kjennetegnes ved sitt smale og skarpe blad slik at du enkelt kan filete uten mye sløsing. Takket være lengden på bladet får du en lang og feiende bevegelse.

Filékniv Norden fra Fiskars.

Filetkniven Norden fra Fiskars er perfekt for filetering av fisk takket være det smale og lange bladet.

3. Brødkniven: den taggete brødkniven skjærer lett gjennom råvaren uten å mose den. Denne knivtypen er designet for å komme gjennom harde overflater og samtidig bevare teksturen på råvaren og fungerer både når du skal skjære en brødskive om morgenen og salathodet til middag.

Norden brødkniv med elegant treskaft fra Fiskars.

Norden brødkniv fra Fiskars med fint treskaft!

Brødkniv G-9R fra Global.

Skjær enkelt gjennom brød med den taggede brødkniven G-9R fra Global.

Norden grønnsakskniv fra Fiskars.

Grønnsakskniven Norden fra Fiskars kan også brukes som skrellekniv.

4. Skrellekniven: skrellekniven er en perfekt universalkniv å ha på kjøkkenet til ulike formål som å skrelle rotgrønnsaker eller frukt. Kniven har et rett og spisst blad på cirka 8–12 cm, noe som gjør den til den minste kniven på kjøkkenet. Den fleksible størrelsen på skrellekniven er tilpasset slik at du kan holde råvaren og kniven for å enkelt kunne skrelle ingredienser.

Norr skrellekniv fra Fiskars.

En skrellekniv skal være lett å holde i hånden – her Norr fra Fiskars.

5. Grønnsakskniven: den perfekte kniven å hakke med! Grønnsakskniven, som navnet tilsier, er tilpasset slik at du kan hakke grønnsakene dine raskt og smidig, og det er takket være det høye bladet. Bladet har en butt tupp, lengden er vanligvis mellom 14–18 cm og er noe rektangulær.

Norr grønnsakskniv fra Fiskars.

Det høye bladet på grønnsakskniven lar deg hakke enkelt og raskt – her fra Fiskars og Norr-serien.

DEN SKARPE SJEKKLISTA

  • Oppbevar knivene dine godt og trygt – gjerne på en knivlist eller i en knivblokk for mer skånsom oppbevaring av kniven. Riktig oppbevaring bevarer skarpheten og skarpheten til kniven bedre enn om den oppbevares i kjøkkenskuffen.
  • Bruk skjærebrett av tre eller plast, da disse er skånsommere mot kanten av bladet enn harde overflater som marmor.
  • Bruk baksiden av kniven, ikke kanten, når du skraper av de hakkede ingrediensene dine, slik at du ikke bruker kniven og aldri skjærer i frosne ingredienser eller bein.
  • Vask aldri kniven i oppvaskmaskin, da skarpheten og egenskapene til materialet kan påvirkes. Bruk heller lunkent vann og oppvaskmiddel – mye mer enn det kreves ikke.
  • Har kniven din fått overfladiske rustflekker? Den kan enkelt fjernes med litt metallpolering eller poleringsgummi.
  • Til slutt, slip knivene regelmessig for maksimal levetid.
Global G-2 kokkekniv.

Globals G-2 kokkekniv er et klassisk og stødig våpen på kjøkkenet.

KNIVBLADETS HARDHET

I tillegg til at det finnes ulike kjøkkenkniver for ulike råvarer, påvirker også hardhetsgraden i stålet knivens funksjon. Hardheten til et knivblad måles på HRC-skalaen (Rockwell). Myke blader med for eksempel en hardhet på 54 HRC er enkle å slipe og de fleste kokkekniver har en hardhet mellom 54-64 HRC, noe som gjør at bladene er slitesterke, men skarpheten kan svekkes over tid. Standardanbefalingen for et kjøkken er å ha fire kniver – men hvilke og hvor harde de er, bestemmer du ut fra dine behov og hvilke kvaliteter du er ute etter i en kniv.

Les mer: Den beste stekepannen – vi hjelper deg med å velge den rette.

Tekst: Arijana Kapic

Arijana Rosso
Forfatter

Kjøp kniv

-

DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB