★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

BLACK WEEK 10-70% rabatt på nesten alt*

Inspirasjon/Vedlikeholdsråd & Guider/Innred med belysning - dette bør du tenke på
Innred med belysning - tips til hvordan du kan innrede med stemningsbelysning, direkte og generell belysning.

Innred med belysning - dette bør du tenke på

Alle interiørekspertene sier det samme – vi har ikke nok belysning i hjemmene våre. Men hva slags belysning bør du ha og hvor? Vi gir deg en komplett guide til hvordan du best kan innrede med belysning, fra de ulike belysningstypene til nøyaktig hvor mange lyskilder du bør ha i et rom.
Updated 28/09/2023
Del artikkel

TRE ULIKE TYPER BELYSNING

Interiøreksperter oppfordrer oss stadig til å innrede med mer belysning, og de har nok et poeng. Føler du at du har mange lamper, men at du fremdeles mangler god belysning når du holder på med en spesiell jobb? Det er sannsynligvis fordi du hovedsakelig har innredet med stemningsbelysning og mindre med de to andre belysningstypene: funksjonell og generell belysning. Mens stemningsbelysning gir hjemmet det lille ekstra, gir funksjonell og generell belysning oss god belysning til aktiviteter som lesing og matlaging. Derfor er det viktig å finne en balanse mellom alle tre formene for belysning i hjemmet.

INNRED MED BELYSNING - RETTET LYS & DIFFUST LYS

RETTET LYS

Før vi går dypere inn i de ulike belysningstypene, er det viktig å huske at belysning også byr på forskjeller i hvordan lyset spres. Du har sikkert hørt begrepene rettet lys og diffust lys før? En lampe som har rettet lys har en skjerm som leder lyset i stedet for å slippe lyset gjennom på sidene. Det betyr at du får en konsentrert lyskilde der du trenger det, for eksempel en leselampe, og er derfor standarden for funksjonell belysning.

Dekorer med rettet lys i hjemmet ditt, som med denne fine Ombre-lampen som vakkert kan lyse opp et stilleben på et sidebord.

Rettet lys gir deg en konsentrert lyskilde og er perfekt for å peke på et stilleben eller et maleri du ønsker å belyse litt ekstra.

Dekorer med diffust lys i hjemmet ditt som denne vakre gulvlampen William fra Broste Copenhagen i papir.

Lamper i papir, stoff og rotting gir en diffus glød - perfekt for en herlig og koselig atmosfære i rommet.

DIFFUST LYS

Diffust lys gjør det motsatte av rettet lys. Den sprer lyset bredere i rommet og har ofte en mykere glød, som vi hovedsakelig ser i stemningsbelysning, men generell belysning kan også gi mer diffus glød. Hvis du tar utgangspunkt i å kombinere de tre belysningstypene, vil du også naturlig nok få et mangfold av rettet og diffust lys i hjemmet ditt, som gir boligen de rette forutsetningene for å innrede med belysning på beste måte.

ET NÆRMERE BLIKK PÅ FUNKSJONELL BELYSNING

Funksjonell belysning er belysning som skal gjøre det lettere for øynene dine når du skal gjøre en bestemt jobb. Nå som mange av oss har laget hjemmekontorer, er funksjonell belysning også avgjørende for den lille arbeidsplassen. Invester i bordlamper som har en nedovervinklet skjerm slik at du får det perfekte retningslyset. Du kan også velge å ha en lavere hengende taklampe som gir deg det perfekte rettede lyset for en mer ergonomisk arbeidsplass.

GENERELT BELYSNING

I motsetning til retningsbestemt funksjonell belysning, lyser generell belysning et helt rom med et bredere og diffust lys. Gang- og baderomsbelysning i form av plafonder og taklamper er klassiske eksempler på generell belysning som lyser opp hele rommet på en gang. Men det kan også være greit å ha generell belysning i andre rom i hjemmet, som stua for eksempel. Da får du en lyskilde som sprer et bredere lys, som er greit å ha ved rengjøring eller andre gjøremål.

STEMNINGSBELYSNING

Stemningslys er akkurat som navnet tilsier, belysning vi velger å innrede med for å skape en mykere og mer innbydende atmosfære i hjemmet. Stemningsbelysning blir et vakkert supplement til de andre belysningsformene og kan være alt fra en vakker bordlampe til stearinlys som gir en diffus og varm glød.

@haus_tannenkamp

Et tips er å bruke en dimmer for å gjøre om den funksjonelle belysningen din til stemningsbelysning. Har du ikke tilgang til dimmer, finnes det lyspærer med dimmerfunksjon som du kan styre gjennom den vanlige bryteren, for eksempel E27 LED Normal fra Globen Lighting. Når du slår på lyspæra for første gang, lyser den med 100 % lysstyrke, slår du av lampen og slår den på umiddelbart, dimmer lyskilden ned ett trinn. Gjør du samme prosedyre en gang til, dimmer du lyskilden en tredje gang.

5 – 10 LYSKILDER I HVERT ROM

Når det gjelder innredning med belysning, sies det generelt at hvert rom skal ha mellom 5 – 10 lyskilder. Det høres mye ut, men i større rom som stuen kan du enkelt komme opp til for eksempel ti lyskilder hvis du går i gang med å innrede med belysning både høyt og lavt. Vurder derfor å ha minst fem lyskilder i hvert rom, men tenk også på hvordan du kan få inn mer belysning i de litt større rommene. Her er alle former for belysning å innrede med:

5 – 10 lyskilder er anbefalingen for hvert rom, men kanskje hovedsakelig for stuen. Hvor mange har du for øyeblikket?

Stua

I stua må du innrede med alle tre typer belysning. På den ene siden ønsker du retningslys i form av en gulvlampe ved leselenestolen og en taklampe med diffust lys over salongbordet. Men, du ønsker også å supplere med stemningsbelysning i form av vinduslamper, en bordlampe på en hylle eller på et bord og stearinlys for best resultat.

Soverommet

På soverommet kan du innrede med stemnings- og funksjonell belysning i form av bordlamper, vinduslamper og kanskje noen lyslenker. Liker du å lese i sengen bør du ha en vegglampe eller bordlampe som gir deg et retningsbestemt lys og gjerne med en justerbar armatur slik at du kan justere lyset avhengig av om du sitter eller ligger.

Kjøkkenet

På kjøkkenet ønsker du å investere i funksjonell belysning og stemningsbelysning. Som vi nevnte tidligere, bør du i hovedsak ha et funksjonelt, retningsbestemt lys ved arbeidsflaten på kjøkkenet, men når det kommer til spiseplassen kan du ha mer stemningsbelysning. Det viktigste er at lyset over spisebordet rettes nedover ved hjelp av en åpen skjerm og at lampen ikke henger for høyt opp slik at den blender deg når du sitter ved spisebordet.

Gangen

I gangen er det best å innrede med generell belysning i form av plafonder eller taklamper, men du kan også supplere med stemningsbelysning som vegglamper med mer diffus glød.

Badet

Til og med badet føles best ut med generell belysning kombinert med retningsbestemt funksjonell belysning som skinner mot ansiktet ditt. Det gir ansiktet ditt færre skygger, noe som gjør det lettere når du for eksempel sminker deg.

HVORDAN VELG RIKTIG FARGETEMPERATUR & LUMEN

Hvis du noen gang har kjøpt en lyspære som ikke har levd opp til dine forventninger, kanskje den var for varm eller for kald, kan vi råde deg til å lese videre i artikkelen Velg riktig lyspære - fargetemperatur & lumen for å lære mer om fargetemperatur og hvilke grader som passer best til de ulike belysningstypene!

Styling: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström Foto: Angeliqa Daldorph

Arijana Rosso
Forfatter

Kjøp belysning

Se mer

-

DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN