★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

BLACK WEEK 10-70% rabatt på nesten alt*

Inspirasjon/Vedlikeholdsråd & Guider/Den beste stekepanna - hvilken stekepanne skal jeg velge?

Den beste stekepanna - hvilken stekepanne skal jeg velge?

Å kjøpe en ny stekepanne er ingen lett oppgave og det finnes så mange best-i-test-oversikter. Men hvilken stekepanne er egentlig den beste? En stekepanne i støpejern eller en stekepanne i rustfritt stål? Hvilken stekepanne du velger er avhengig av hvilke behov du har på kjøkkenet og hvilken mat du pleier å lage. Her er materialene og stekepannene du bør kjenne til.
mandag 2. mai 2022
Del artikkel

1. STEKEPANNE MED NON-STICK ELLER KERAMISK BELEGG – ALLROUND, MEN KORTERE LEVETID

Best på: steking med lite matfett, perfekt for allround matlaging, lett å bruke.

Ulemper: følsom mot høye temperaturer, slites raskere, tåler ikke redskaper av metall.

Stekepanner med belegg – enten med keramisk belegg eller med non-stick-belegg er den perfekte allround stekepanna!

En non-stick-stekepanne er den beste stekepanna å ha når du skal arbeide med delikate råvarer som fisk og grønnsaker, eller når du skal lage sausbaserte retter som kjøttsaus.

Takket være belegget, kan du steke maten med lite olje og fett uten av råvarene brenner fast. Stekepanner med belegg er lette og holder i noen år, men ikke like lenge som stekepanner i støpejern, noe som også er grunnen til at stekepanner med belegg er billigere. En klar favoritt blant stekepannene med belegg er Pro IQ.

Tips: redusert stekefettet – stekepanner med belegg behøver ikke mye for å få en fin stekeoverflate!

BESTE STEKEPANNE MED NON-STICK

Fiskars stekepanne non-stick er en perfekt allround stekepanne.

En bra stekepanne er uvurderlig for matgleden på kjøkkenet!

Scanpan CTX stekepanne non-stick steker maten.

Hvilken stekepanne skal jeg velge? En non-stick-stekepanne er en perfekt allround stekepanne – her fra Scanpan.

Fiskars Norden stekepanne støpejern tåler høye temperaturer og brukes her for å steke kantareller.

En støpejernsstekepanne tåler høye temperaturer og slipper naturlig fra seg litt jern i maten, noe som er nyttig!

2. STEKEPANNE I STØPEJERN – LANG LIVSTID, MEN TUNG

Best på: Høye temperaturer, god varmefordeling & lang levetid.

Ulemper: tung, krever litt mer matfett ved steking, syrlige råvarer kan bli misfargede.

En stekepanne i støpejern er en investering som holder livet ut om du tar godt vare på den. Denne pålitelige stekepanna tåler høye temperaturer godt og fordeler varmen jevnt over bunnen, noe som gjør den til den beste stekepanna for å steke råvarer som for eksempel kjøtt. Det er derimot viktig å ikke varme opp stekepanna for raskt, i stedet bør du la temperaturen stige langsomt.

Under matlagingen slipper støpejernsstekepanner naturlig fra seg litt jern, noe som både fungerer som smaksforhøyer og som også er nyttig. Ulempen med en støpejernsstekepanne er derimot tyngden og at den krever litt mer matfett ved steking.

Tips: stekepanner i støpejern passer alle varmekilder, men oppbevar aldri mat i støpejernspanner siden maten kan få en sterk jernaroma og stekepanna kan ruste.

BESTE STEKEPANNE I STØPEJERN

3. STEKEPANNE I RUSTFRITT STÅL – BESTE STEKEPANNA FOR PERFEKT STEKEOVERFLATE

Best på: Enkel å rengjøre, slitesterk, rask varmefordeling.

Ulemper: Krever litt mer matfett og en viss skikkelighet ved steking på høye temperaturer, ikke ideelt for råvarer som behøver snus ofte, som for eksempel pannekaker.

En stekepanne i rustfritt stål er mesterkokkens favoritt!

Stekepanner i rustfritt stål er utrolig slitesterke, og takket være stekepannens sandwichbunn, bestående av lag med stål og aluminium, tåler disse stekepannene høye temperaturer. En stekepanne i rustfritt stål passer utmerket til råvarer som kjøtt og fugl, men er den beste stekepannen til retter der du vil skape en karamellisert overflate. Disse stekepannene tåler varme bedre enn stekepanner med belegg og fungerer litt på samme måte som en grill: når du legger råvaren i stekepanna, kan du oppleve ar den fester seg i bunnen, men ettersom råvaren får en fin stekeoverflate, slipper stekepannen råvaren så du kan snu den. I likhet med støpejernsstekepanner er stekepanner i rustfritt stål ofte dyrere på grunn av deres høye kvalitet som gir både lang livslengde og gode stekeegenskaper.

Tips: bruk rikelig med matfett i den rustfrie stekepanna di!

Stekepanner i rustfritt stål fra Scanpan Iittala, Demeyere og Fiskars.

En stekepanne i rusfritt stål er mesterkokkens favoritt! Den tåler høye temperaturer og er den beste stekepannen å bruke når du vil få en karamellisert stekeoverflate.

BESTE STEKEPANNE I RUSTFRITT STÅL

4. STEKEPANNE I KOBBER – FIN & VARMELEDENE, MEN KAN SKIFTE FARGE VED OVEROPPHETING

Best på: leder varme raskt og jevnt, passer til flere typer matlaging.

Ulemper: Kan skifte farge ved overoppheting, krever mye stekefett ved steking.

En stekepanne i kobber er utrolig fin å ha på kjøkkenet! Visste du at kobber er det materialet som er nest-best på å lede varme? En kobberstekepanne varmes raskt og jevnt opp, og passer utmerket for å tilberede flere ulike matretter. En stekepanne i kobber har en innside i rustfritt stål, noe som innside i rustfritt stål, noe som innebærer at også denne stekepanna krever en viss skikkelighet når stekepanna kommer opp i høye temperaturer.

Tips: når kobberen skifter farge, kan du polere med pussemiddel, så holder stekepanna seg fin.

Eva Solo stekpanna i koppar.

En stekepanne i kobber er et fint tilskudd på kjøkkenet!

Fiskars Hard Face non-stick stekepanne er en bra allround stekepanne.

Stekende hett tips for stekepanner: varm aldri opp stekepanna direkte på høyeste varme, da kan den slå seg.

En støpejernspanne fra Fiskars.

Det er bra å vite at støpejernspanner ikke får vaskes i oppvaskmaskin eller med oppvaskmiddel.

7 ULIKE STEKEPANNER, 7 ULIKE EGENSKAPER

  • Stekepanne: den tradisjonelle stekepanna passer alle typer råvarer og er den mest allsidige på kjøkkenet!
  • Traktørpanna: på grunn av de høyere kantene, passer denne stekepanna utmerket til matlaging av sausbaserte retter, som kjøttsaus.
  • Wokpanne: perfekt når du skal tilberede mange ingredienser samtidig og behøver god plass til å røre
  • Grillpanne: de opphøyde sporene i grillpanna gjør at kjøtt eller kylling får en fin grilloverflate, samtidig som at fettet fra råvaren renner ned mellom sporene.
  • Sauteuse: passer til retter som er følsomme for varme, som for eksempel saus, og er også dypere, noe som gjør at du kan røre om ved behov.
  • Pannekakepanne: er den tynneste stekepanna, slik at du enkelt kan snu pannekakene!
  • Lappepanne: gjør det lett som en plett å lage perfekte, runde lapper.
Kollage med stekepanne rustfritt stål, traktørpanne, wokpanne og Skeppshult lappepanne.

Avhengig av råvaren kan det være nødvendig med ulike typer stekepanner på kjøkkenet: en wokpanne til woken, en grillpanne til kjøttet og en sauteuse til de retter som er sensitive for varme kanskje?

STEKENDE HETE TIPS FOR STEKEPANNER

  • En tjukk bunn tar lengre tid å varme opp, men varmen spres jevnt og stekepanna beholder varmen under steking.
  • Uansett stekepanne – la temperaturen stige jevnt til ønsket temperatur. Varm ikke opp på høyeste temperatur direkte.
  • Støpejernsstekepanner tåler ikke oppvaskmaskin og skal heller ikke vaskes med såpe for hånd, siden dette påvirker den innstekte overflaten til stekepanna.
Arijana Rosso
Forfatter

DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB