★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT
Bli medlem og få 500p i velkomstbonus
60 DAGER ANGRERETT
Fargetemperatur måles i kelvin og indikerer hvilken farge som lyset på en lampe har, om det er varmt eller kaldt lys. Hvilken fargetemperatur du velger har direkte innvirkning på følelsen i et rom og er derfor verdt å lære mer om. Visste du for eksempel at du bør investere i lamper med 2700K – 3000K hvis du ønsker et varmhvitt og allsidig lys i hjemmet?
Fargetemperaturen bestemmer hvordan øyet oppfatter hvitt lys. Et høyt Kelvin-tall på en lampe gir et kaldere lys, mens et lavere tall gir en varmere og mer atmosfærisk glød.
Kelvin-skalaen – hver temperatur gir fra seg sitt eget lys og atmosfære og er derfor viktig å ta en ekstra titt på før du kjøper en lampe.
Når du skal velge fargetemperatur er det minst like viktig å tenke på funksjon som når du velger belysningstype. Funksjonell belysning krever for eksempel høyere fargetemperatur, mens den beste stemningsbelysningen har lavere grader. Her er de vanligste fargetemperaturene du kan møte når du skal velge lyspære:
2200K–2500K:
Et veldig varmt lys som heller mot rosa. Det fungerer veldig bra for stemningsbelysning og lyskilder som fungerer som atmosfæreskapere, men kan oppleves som for varmt for generell belysning. Stearinlys har for eksempel en Kelvin-temperatur på rundt 2200K, som også er den temperaturen som gir det koseligste lyset i et rom.
2700K–3000K:
Et varmt, behagelig lys som har en gulaktig tone. Lyskilder innenfor dette temperaturområdet egner seg meget godt til funksjonell og generell belysning i de fleste rom som kjøkken, gang og oppholdsrom.
4000K:
Et nøytralt, skarpt lys som etterligner dagslys. Denne lampen fungerer veldig bra til funksjonell belysning som en bordlampe på hjemmekontoret eller en sminkelampe på badet. Denne fargetemperaturen kan oppleves kald og blå i hjemmemiljø og er ikke riktig temperatur om du ønsker en koseligere atmosfære.
5600K:
Et nøytralt lys med samme temperatur som dagslys. I hjemmemiljø oppleves dette imidlertid som et veldig kaldt lys og brukes derfor sjelden i hjemmet. Det er imidlertid en vanlig fargetemperatur i offentlige miljøer som arbeidsplasser og butikker.
Et tips er å sørge for å ha et godt utvalg av lyspærer med ulike fargetemperaturer, for da kan du enkelt justere lyset etter dine behov. Husk imidlertid å velge samme fargetemperatur på lampene som du skal ha på samtidig, det vil gi rommet en mer jevn følelse.
Flowerpot VP9 bordlampe fra &Tradition med 2700K.
Vil du ha hvitt, kaldt lys? Da bør du gå opp kelvin-skalaen til 4000K, men kombiner gjerne den lyskilden med en lampe med dekkskjerm for en mer diffus glød. Her ser du Pump bordlampe fra Woud.
Tips: velg samme fargetemperatur for lampene du skal ha på samtidig – dette gir rommet et mer ensartet utseende og preg.
Lumen beskriver lysstyrken til lampen og er den nye standarden for lamper, hovedsakelig LED-lamper. Watt, som tidligere ble brukt for eldre lyspærer, blir forvekslet som et mål på lysstyrke, men er faktisk et mål på energibruk. Da LED-lys kom på markedet, begynte Lumen å bli brukt som standard for lysstyrke i stedet.
Litt forenklet betyr høyere lumen mer lys. Når du skal velge lyspære for funksjonell eller generell belysning bør du ta utgangspunkt i lamper med høyere lumen, gjerne mellom 400 - 806 lumen, men du kan ha høyere. Stemningslys bør derimot ha mellom 220 – 360 lumen for å oppnå den myke gløden. Et annet tips for koselig belysning er å ha flere lamper med svakere lumen og ha dem tent samtidig, i stedet for å ha færre lamper med sterkere lumen.
Hvis forskjellen mellom watt og lumen føles forvirrende, her er en konverteringstabell for de to begrepene:
Er watt og lumen forvirrende? Lumen måler lysstyrken, og litt forenklet kan man si at et høyere lumentall betyr mer lys.
Å velge riktig lyspære er ikke alltid lett, men ta utgangspunkt i hjemmet ditt, dine behov og stemningen du ønsker å skape.
Uansett hvilken lyspære du velger, er det viktig at du finner det som passer deg og ditt hjem.
Styling: Lukas Kunwaryanto, Anna Magnusson
Foto & illustrationer: Angeliqa Daldorph