★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

BLACK WEEK 10-70% rabatt på nesten alt*

Inspirasjon/Livsstil & Oppskrifter/Oppskrift på en perfekt julefeiring
Feir jul med venner rundt et julepyntet bord.

Jul med venner – Oppskriften på en perfekt julefeiring

Det er offisielt den tiden igjen og vi vet at du lengter etter å feire den koseligste tiden på året. Ta med en ekte smak av julen inn i hjemmet ditt med alt fra oppskrifter og servise til julebordet, til tips om hvordan du kan skape en innbydende julestemning. Så len deg tilbake, varm en kopp gløgg og les videre for å finne ut hvordan du kan arrangere en perfekt julefeiring.
fredag 24. november 2023
Del artikkel

SMAKEN AV JULEGLEDE

Vinterhvite julemarkeder, den søte duften av pepperkaker og en varm kopp gløgg, julen her i det kalde nord er fyllt med koselige tradisjoner, levende lys og god julemat. Å feire jul handler ikke bare om å utveksle gaver, men også om å dele smaker som vekker nostalgiske minner og skaper nye tradisjoner.

Denne julen tar vi en kulinarisk reise til vårt naboland Sverige, les videre for oppskrifter på klassisk svensk julemat for hele familien.

Venner skåler over et julepyntet bord med fargerike tallerkener og julemat.

TRADISJONELL SVENSK JULEMAT

Julemat i Sverige er en buffet som tradisjonellt sett består av ulike typer kjøtt og fisk sammen med brød og oster, sylteagurk og den obligatoriske rødbetsalaten. Fortsatt usikker på hva du skal servere? Ikke grunn til bekymring, vi har laget en meny til deg!

  1. Juleskinke
  2. Kjøttboller
  3. Gravlaks
  4. Innlagt sild
  5. Ost- og grønnkålpai med valnøtter
  6. Rødbetesalat
  7. Rødkålsalat med granateple og valnøtter
  8. Brød og ost
  9. Til dessert: Ris à la Malta (rispudding)
Klassisk juleskinke står på et tradisjonelt julepyntet bord.

KOM FORBEREDT!

Et tradisjonelt svensk julebord er fullpakket med småretter og tradisjonelle smaker, men tilberedningen trenger ikke være arbeidskrevende hvis du ikke vil at den skal være det. Den tradisjonelle innlagte silden og agurken kan godt kjøpes på butikken, sammen med gravlaksen, kjøttbollene og til og med juleskinken hvis du foretrekker det. Ikke glem å ta med et deilig brød mens du er der.

En kvinne skjærer en tradisjonell juleskinke i et vindu ved siden av en julelysbue.
En hånd legger et stykke dill på en blå tallerken med laks og sitron, en tradisjonell rett som en del av julefeiringen.

OPPSKRIFTENE

SALAT MED RØDKÅL- OG GRANATEPLE

Julemat kan være tungt med mye kjøtt, men denne salaten tilfører en fin friskhet til maten. Vi tilsatte granateple for litt ekstra frisk og fin smak, appelsin fungerer minst like bra.

  • 400g revet rødkål
  • 1 granateple
  • 1 stort grønt eple
  • 100g valnøtter
  • 50ml olivenolje
  • 20ml rødvinseddik
  • Saft av en halv sitron
  • Fersk dill til pynt

Slik gjør du:

  1. Riv kålen så tynn som mulig, riv eplet og fjern frøene fra granateplet.
  2. Rist valnøttene i en tørr panne til de er lett ristet.
  3. Ha alle ingrediensene i en stor bolle og bland.
  4. Nyt!

OST & GRØNNKÅLPAI MED VALNØTT

En ostepai kan serveres året rundt, og denne festlige versjonen er deilig. Oppskrifter gir 10 porsjoner.

  • 250g grønnkål
  • 3 små rødløker
  • 1 ss olje
  • 250g revet ost
  • 100g valnøtter
  • 3 egg
  • 200ml matlagingsfløte
  • 100ml melk
  • 24cm ferdiglaget paibunn

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader og forbered en paibunn på 24 cm i en paiform.
  2. Grovhakk grønnkålen og kok i en kjele med saltet vann i 2 minutter før du heller av vannet.
  3. Skrell og skjær løk i ringer.
  4. Stek løk og grønnkål i en panne til de er myke, smak til med salt og pepper.
  5. Pisk egg, fløte og melk sammen i en bolle.
  6. Fordel grønnkål- og løkblandingen over paibunnen og dryss over revet ost. Hell egge- og fløteblandingen i paibunnen og topp deretter med valnøttene.
  7. Stek i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.
Hendene holder en grønnkål- og ostepai med et par skiver mangler, en tradisjonell del av en svensk julefeiring.

NOE SØTT

RIS A LA MALTA

Denne kremete varianten av rispudding er obligatorisk på julebordet. Den er smaksrik og kan gjerne serveres sammen med en søt og varmende kopp gløgg eller bare en kopp kaffe. Oppskrift til 8 porsjoner.

  • 200g kortkornet ris
  • 400ml vann
  • 6-700ml melk
  • 200ml fløte
  • 50g melis
  • 1 ss vaniljeekstrakt

Slik gjør du:

  1. Kok risen med vann og en klype salt i 10 minutter, i en kjele med lokk.
  2. Ta kjelen av varmen, tilsett melken og la kjelen avkjøles med lokket på i 45 minutter.
  3. Visp inn fløte, melis og vaniljeekstrakt.
  4. Topp med appelsinskiver og mandler.

DEL GLEDEN

Julen handler om å feire med de du er glad i, å tilbringe tid sammen, utveksle gaver og nyte hverandres selskap. Felles glede er dobbel glede, så hvorfor ikke dele ansvaret og be alle gjester ta med en rett hver til julemiddagen? Som vert kan du tilby dine gjester gløgg, en velkomstcocktail eller et glass champagne ved ankomst.

Julebordet trenger ikke være perfekt, miks og match tallerkener og serveringsfat, på samme måte som du mikser og matcher maten.

Her finner du oppskrifter på juledrinker!

Venner ler sammen med drinker under en tradisjonell julefeiring.

En herlig julefeiring er den ideelle måten å bringe venner og familie sammen i år.

JULEGAVEIDEER

Jul ville ikke vært jul uten gaver! Hva med flere tallerkener fra Swedish Grace til samlingen? Eller ny stekepanne fra Fiskars til husets masterchef?

Behøver du flere tips og ideer til julegaver? Her finner du våre 20 beste julegavetips!

Foto: Elof Martinsson

Rebecca Sparling
Forfatter

DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB