★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT

FRI FRAKT OVER 599 KR*

Bli medlem og få 500p i velkomstbonus

60 DAGER ANGRERETT

Logg inn

BLACK WEEK 10-70% rabatt på nesten alt*

Inspirasjon/Livsstil & Oppskrifter/Baka med Frida deler sine favorittoppskrifter for julen
Juleoppskrifter fra Baka med Frida - en safran- og gulrotkake med vaniljekremost.

Baka med Frida deler sine favorittoppskrifter for julen

En gulrotkake med safran og vaniljeglasur, et tradisjonelt vørterbrød og støpejernsgrytebrød med valnøtt og tranebær. Høres ikke det deilig ut? Feir jul med Frida Skattberg, også kjent som Baka med Frida med en av disse tradisjonelle juleoppskriftene.
mandag 1. juli 2024
Del artikkel
Juleoppskrifter fra Baka med Frida - En klassisk kombinasjon av valnøtter og tranebær bakt til et herlig hvitt brød.

Å bake brød i en gryte som denne fra STAUB er et av Fridas beste tips til julebrødet ditt - det er raskt og enkelt og blir et skikkelig sprøtt brød!

FRIDAS JULEOPPSKRIFTER

1. BRØD MED VALNØTT OG TRANEBÆR

Denne juleoppskriften er overraskende enkel og kombinerer to herlige ingredienser som passer perfekt til jul. Brødet bakes i en støpejernsgryte og minner mye om en enkel surdeig sier Frida, og er best med hjemmelaget smør eller god ost fortsetter hun.

Ingredienser (til 1 brød)

  • 25 g fersk gjær
  • 300 ml fingervarmt vann
  • 315 g mel
  • 2 ss honning
  • 1 ts salt
  • 100 g valnøtter
  • 1 kopp tørkede tranebær

Slik gjør du:

  1. Start med å løse opp gjæren i vannet for å aktivere den. Vent i 5-10 minutter til blandingen er skummende og tilsett deretter mel, honning og salt. Bland sammen til en grov deig med en tresleiv.
  2. Tilsett lett knuste valnøtter og tyttebær og elt alt sammen.
  3. Dekk bollen med plastfolie og la heve i to timer i romtemperatur.
  4. Plasser din støpejernsgryte i nedre del av ovnen og sett deretter ovnen på 225°c over-/undervarme.
  5. Vend deigen over på et melet underlag og form den til en "ball" uten å elte - vær forsiktig med deigen for å holde luften i den.
  6. Ta kjelen ut av ovnen og strø litt mel i bunnen, legg deigen i kjelen og legg på lokket. Stek i 30 minutter og ta deretter av lokket, stek i ytterligere 15 minutter uten lokk – til overflaten er pent gyllenbrun.
  7. Ta ut og la brødet avkjøles på rist før du skjærer i brødet.
Juleoppskrifter fra Baka med Frida - Et velsmakende valnøtt- og tranebærbrød er skåret i skiver for å avsløre frukten og nøttene inni.

Form deigen forsiktig for å holde luften inne.

Juleoppskrifter fra Baka med Frida - Et velsmakende valnøtt- og tranebærbrød er skåret i skiver for å avsløre frukten og nøttene inni.

Skjær opp julebrødet for å avsløre tranebærene og valnøttene inni.

Juleoppskrifter fra Baka med Frida - en svensk variant av den klassiske gulrotkaken, tilsett safran og vaniljeglasur.

Gulrotkaken er en herlig nyanse av gul takket være safranen, den gir også en ny dimensjon til julebaksten din – så festlig!

2. GULROTKAKE MED SAFFRAN OG VANILJEGLASUR

Gulrotkaken er en klassiker som fungerer hele året, men her har Frida delt med oss sin juleversjon av denne klassikeren ved å tilsette safran i røren og vaniljeglasur. I Sverige er det vanlig å bake med safran i juletider og denne krydrede julekaken legemliggjør nettopp dette.

Ingredienser:

Kake:

  • 150 g smør
  • 1 g safran
  • 4 egg
  • 340 g melis
  • 315 g mel
  • 1 ts vaniljeessens
  • 1 ss bakepulver
  • 2/3 revne gulrøtter

Glasur:

  • 100 g romtemperert smør
  • 200 g kremost
  • 100 g melis
  • 1 ts vaniljeessens
  • skall av 1 lime

Slik gjør du:

Kake:

  1. Sett ovnen på 175°c over-/undervarme og kle en form (24 cm) med bakepapir, sett til side.
  2. Smelt smøret og bland med safran. La stå.
  3. Pisk egg og melis til det blir lyst og luftig med en elektrisk visper i ca. 3 minutter. Tilsett de tørre ingrediensene i smørblandingen og gulrøtter, rør til en klumpfri røre.
  4. Hell røren i en Ø24 cm kakeform og stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter. Bruk en kakenål for å sjekke at kaken er ferdig – stikk nålen inn i midten av kaken, det skal komme rent ut når kaken er stekt. La kaken avkjøles helt før glasuren legges på.

Glasur:

  1. Pisk alle ingrediensene til den er fast og luftig med en elektrisk visp på høy hastighet, pisk i 4-5 minutter.
  2. Fordel frostingen på kaken og topp med skallet av en lime
Juleoppskrifter fra Baka med Frida - et klassisk vørterbrød servert på et skjærebrett av tre med blåmuggost og fiken.

Vørterbrød er et klassisk brød som er et must på det svenske julebordet til juleskinken!

3. KLASSISK VØRTERBRØD

Vørsterbrød er en veldig populær juleoppskrift i både Norge og Sverige. Brødet navnet sitt fra bryggerurten som brukes til å gi brødet den særegne smaken. Vørter er en væske som utvinnes fra ølbryggeprosessen. Brødet er tradisjonelt laget med rosiner, men du kan også velge å blande inn nøtter eller annen tørket frukt avhengig av hva du foretrekker.

Ingredienser (til 2 brød):

  • 50 g fersk gjær
  • 300 ml mørkt øl
  • 100 ml lunkent vann
  • 100 ml sirup
  • 50 ml nøytral matolje (f.eks. raps)
  • 75 g maltekstrakt
  • 365 g mel
  • 210 g rugmel
  • 1,5 ts salt
  • Pensling:
  • 50 ml mørk sirup
  • 100 ml vann

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren i en bolle og tilsett mørkt øl, vann og sirup. Rør til gjæren løser seg opp.
  2. Bland inn de resterende ingrediensene og arbeid til en jevn deig – det tar ca. 10 minutter med elting.
  3. Vend deigen ut på et melet underlag og del deigen i to like deler. Form til to brød og legg i bakepapirkledde brødformer (1,5 liter hver).
  4. La heve i romtemperatur til dobbel størrelse, ca 1,5 time.
  5. Sett ovnen på 225c over/undervarme.
  6. Stek brødet midt i ovnen. Senk temperaturen til 200 grader etter 5 minutter. Stek i ytterligere 25 minutter eller til innvendig temperatur i brødet er 98 grader.
  7. Pensling: Bland sirup og vann i et krus. Pensle det varme brødet med sirupen.
  8. Vend ut på rist og avkjøl.
Juleoppskrifter fra Baka med Frida - Frida legger vørterbrødet sitt i en smal brødform kledd med bakepapir.

Ha deigen i en lang smal bakeform som er dekket med bakepapir for å få brødet lettere ut av formen ved servering.

Juleoppskrifter med Baka med Frida - gløggsettet fra Dorre er den ideelle julegaven.

Gløggsettet fra Dorre med snøflak på er perfekt å servere gløggen i.

Juleoppskrifter fra Baka med Frida - Enkle oppskrifter for herlige stunder med nære og kjære i julen.

Baking bringer frem mange minner fra Fridas barndom, men er også hennes terapi i julen.

Juleoppskrifter fra Baka med Frida - Gi bakeentusiasten i livet ditt den perfekte gaven - bakeformen Nordic Ware.

En kakeform som denne fra Nordic Ware er perfekt å gi til en bakemester i julegave!

Foto: Frida Skattberg, @bakamedfrida

Linnéa Axelson
Forfatter

TIL BAKINGEN

Vis mer bakeutstyr
DITT HJEM FOR SKANDINAVISK DESIGN
Nordic Nest (Bedriftens org.nr.: 997 671 538) E-post: info@nordicnest.no Tel: 210 81 665
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB