★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT
Bli medlem og få 500p i velkomstbonus
60 DAGER ANGRERETT
Stadig flere viser mer og mer farge, her på Broste Copenhagen.
– Hvis vi ikke har farger, har vi det dårlig, sier Creative Director i NCS Colours Karl Johan Bertilsson når han og Marie Larsen, Marketing Manager i NCS Colour, besøker oss.
Vi har alle vært der, forvirret i malerbutikken og med en hel haug med fargekort i hånden til kommende oppussingsprosjekter. På dem står bokstavene NCS etterfulgt av tall og bokstaver som alle beskriver en unik farge.
– NCS er det eneste fargesystemet som beskriver hvordan farge ser ut, hvordan vi opplever det vi ser. «NCS-koden» som mange kaller den, NCS-betegnelsen, er altså beskrivelsen av en farge; Svarthet, Kulørhet, Hvithet som er nyansen og fargetonen, forklarer Marie.
Marie Larsen, Marketing Manager hos NCS Colour.
Karl Johan Bertilsson, Creative Director hos NCS Colour.
At farger påvirker hvordan vi føler oss og hvordan vi presterer er ikke noe nytt. Vi oppfatter alle farger forskjellig, og mens noen farger gir oss lyst til å slappe av, gir andre oss energi.
– Vi trenger varme farger, som varme rødbrune nyanser for trygghet, sier Karl Johan og fortsetter:
– Men vi må også kjenne at det skjer noe i rommet.
Vi trenger en pop-up farge, en aksent som trekker blikket og vekker følelsene våre. <br>
Det får oss til å handle, så vi lader batteriene våre med de trygge fargene, men vi trenger en gnist i hverdagen som trigger oss til å ta neste steg, sier Karl Johan.
Tips: legg til en sterk fargeaksent som liver opp rommet! Fremover vil vi se mye rødt, rosa og oransje.
Rødbrune toner skaper varme og en følelse av trygghet, mens den trendy fargen koboltblå gir energi.
Vi har alle et behov for å føle at ting endrer seg fra tid til annen, at noe skjer. Vi har lenge innredet hjemmene våre ton-i-ton og i rolige, harmoniske farger, men behovet for noe mer vokser.
– Farge er veldig enkelt, du trenger ikke å male hjemmet ditt på nytt, men du kan bruke puter, tepper eller lamper for å skape nye konstellasjoner i hjemmet ditt som gir hjemmet ditt et friskt preg, fortsetter Karl Johan.
– Da er kontraster veldig viktig. Noen ganger vil vi gjerne matche en pute og en lampe i samme farge, men det er veldig vanskelig for dem å ha samme farge. Da er det bedre å investere i kontrastfarger, men som likevel passer fint sammen, for vi trenger kontrast.
Pandemien satte sine spor på mange forskjellige måter og innenfor interiørtrender er det veldig tydelig hvordan vi beveger oss mot en ny hverdag med nye interiørbehov. Vi har lenge lent oss mot varierte nøytrale farger i våre fargevalg, men pandemien har endret vårt syn på farger:
– Fremfor alt har vi blitt mer bevisste på hvilke farger vi ønsker å omgi oss med fordi vi har vært på ett og samme sted, noe som gjør at vi nå har begynt å endre mye på interiøret vårt. Vi vil ha mer farge og det skal føles unikt og personlig i hjemmet, sier Karl Johan og fortsetter:
– Ifølge forskning er fargetrender en syklisk endring i våre fargepreferanser. Blir vi eksponert for et bestemt fargeområde en stund, blir vi slitne og vi ønsker da å bevege oss mot det motsatte fargeområdet. Dette gjøres trinn for trinn og går deretter gjennom visse andre fargeområder. Vi må venne oss til det litt etter litt til vi når den andre ytterligheten. Derfor hører vi stadig vekk at for eksempel 70-tallet er tilbake.
I dag refererer mange til at Millenium-fargene er tilbake, for eksempel.
Det er ganske mye å tenke på når det er på tide å velge en farge. Så hva bør du huske på når du velger den perfekte fargen for et rom?
Det viktigste er å forstå hvordan fargen vi velger oppleves sammen med de andre fargene vi har i interiøret vårt. En farge lever nesten aldri alene, og det er konteksten som er viktig og ikke den enkelte fargen.
–Hvis vi prøver å velge en farge som skal være lik en annen farge vi allerede har på et annet materiale, kan resultatet bli skikkelig feil avhengig av små nyanseforskjeller og hvordan opplevelsen endrer seg på de ulike materialene i ulike lyskilder. Det er ofte bedre å velge farger som har kontraster for å unngå disse problemene, råder Marie oss til.
Tilbake til malingsbutikken og når du står der med prøvene dine, hva står egentlig betegnelsen på dem og hvordan leser du en NCS-betegnelse?
Du leser en NCS-betegnelse i tre trinn:
– Nå som vi forstår NCS-betegnelsen føles det plutselig mindre forvirrende å velge farger!