★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 TRUSTPILOT
Bli medlem og få 500p i velkomstbonus
60 DAGER ANGRERETT
Ekbacken Studios ble grunnlagt i 2022 av en professor i digitalisering, tre ingeniører og en motedesigner. Deres visjon var å skape møbler som var like slående som de er vakre, men viktigst av alt, helt bærekraftige. Ved å utnytte kraften til banebrytende 3D-utskriftsteknologi forvandler de fiskegarn som ikke lenger er levedyktige til slående møbler.
Eel loungestol, Ekbacken Studios
Fiskeindustrien genererer urovekkende 50% av avfallet i havet, og i årevis har verden slitt med miljøpåvirkningen fra kasserte fiskegarn som ofte ender opp i havene våre, og ødelegger våre marine økosystemer. Det visjonære teamet ved Ekbacken Studios har tatt et inspirerende skritt fremover på veien for å snu denne trenden. Vi snakket med Kristina Tjäder og Karoline Teigland, to av grunnleggerne av dette innovative designmerket, om deres visjon for Ekbacken Studios, hvor ideen kom fra og hva fremtiden bringer for møbelprodusentene.
Ekbacken Studios er på et oppdrag for å redefinere luksus ved å gjøre gamle fiskegarn om til mesterverk.
"Vårt oppdrag er å skape en bedre verden, å skape en bærekraftig fremtid for våre barn og barnebarn.»
Hvert del av Ekbacken Studios 3D-printede møbler er en historie om innovasjon og miljøpåvirkning, men hvordan transformerer man fra fiskegarn til et mesterverk av et møbel, spør du kanskje?
Garnene er i utgangspunktet hentet fra fiskere i Portugal, forteller Karoline. "Det er viktig å merke seg at dette er garn som ikke lenger er i bruk eller ikke kan repareres, men takket være initiativet [fra Ekbacken Studios] er det ingen fare for at fiskegarnene havner i havet, som ofte er tilfellet." Nettene blir deretter renset og sortert etter farge og til slutt malt ned og blandet med en form for steinpulver som skal gjøre materialet sterkere.
3D-printingen skjer i Sverige, men Ekbacken har planer om å opprette produksjonsplasser over hele verden for å sørge for at produksjonen skjer så nær kunden som mulig.
Gamle og ubrukelige garn samles inn fra fiskere i Portugal og rengjøres...
...garna sorteres deretter etter farge og males opp før de sendes til Sverige...
...i Sverige blir de oppmalte nettene omgjort til 3D-printede møbelmesterverk.
Å bruke resirkulert materiale fører med seg sine egne utfordringer forteller Kristina, materialet kan komme med defekter og teamet må veie opp «fra produkt til produkt» hvilken type og hvor stor feil som kan aksepteres. Fordelene er selvsagt åpenbare, «vi har bidratt til å spare miljøet for utslipp, og det veier opp for det, mye vil jeg si» avslutter Kristina og fremhever lidenskapen dette teamet har for arbeidet de gjør.
En ekstra fordel med denne typen produksjon er at hvis produktet ikke oppfyller standardene teamet har satt, "kan vi male opp materialet og bruke det igjen til noe nytt", legger Karoline til. Dette er faktisk en del av Ekbacken Studios' bærekraftige forretningsmodell, produktene deres er designet for å vare hele livet, gå i arv fra generasjon til generasjon, men selvfølgelig hvis du, uansett grunn, har bestemt deg for at produktets levetid har kommet til en slutt, vil Ekbacken kjøpe den tilbake og gjøre den om til noe nytt.
Ekbackens design er dristig og modig, men 3D-møbelprint er ikke uten begrensninger, sier Kristina. Hos Ekbacken Studios tar de imidlertid disse begrensningene og bruker dem til sin fordel "vi kan for eksempel ikke lage skarpe vinkler eller hjørner" forklarer hun, men de sterke linjene til Eel loungestolen og de bølgende kurvene på Anemone salongbordet gjør at disse begrensninger føles som et tilsiktet designvalg, og skaper et designspråk som er like vågalt og iøynefallende som det er bærekraftig.
3D-møbelprinting er en unik tilnærming til et moderne problem, og flytter grensene for hva vi vet og forstår om møbeldesign. Det er interessant å merke seg, forteller Kristina, at koden for hvert møbel kun kan brukes én gang, noe som gjør hvert møbel virkelig er unikt.
3D møbelutskrift kommer med begrensninger, men Ekbacken bruker dem til sin fordel for å lage de vakre bølgende kurvene til Eel loungestolen.
"Det Ekbacken Studios forstår er at ekte luksus strekker seg utover utseende – det inkluderer et dyptgående ansvar overfor planeten vår."
Hvert av Ekbacken Studios sine 3D-printede møbeldesign viser fusjonen mellom banebrytende teknologi og miljøbevisst kreativitet. Produktnavnene og designene lenker tilbake til havene som designteamet er så opptatt av å beskytte. Disse moderne gjenstandene er slående, ikke bare i design, men også i hva de står for. "[Vi ønsker å] inspirere folk til å være mer vågale når det kommer til farger og form," sier Kristina, "og selvfølgelig er det veldig hyggelig å ha et stykke i hjemmet ditt som har en historie å fortelle." sier hun til slutt.
Å flytte grensene for hva som er mulig er helt naturlig for Ekbacken Studios. De 3D-printede møblene utfordrer konvensjonelle designnormer, og oppmuntrer kundene til å omfavne dristige valg i harmoni med deres miljøvennlige verdier. Etter hvert som etterspørselen etter bærekraftige løsninger blir høyere, er Ekbacken Studios i forkant av en bevegelse som kjemper for en bedre fremtid gjennom innovativ design.
Foto: Ekbacken Studios